duminică, 13 decembrie 2015

Pomul Vieţii-Cedrul(Bradul de Crăciun)

Pomul vieţii- cedrul(bradul de Crăciun)

Evreii antici sărbătoreu Hanuka împreuna cu ,,anul nou al pomilor-Tu Bişvat ,, când Dumnezeu făgăduise un cer nou, un pământ nou în care va fi restaurat vechiul Eden cu Pomul vieţii în centru, simbolizat de un cedru.
Cedrul este un pom din aceiaşi familie cu bradul. Evreii luau cedru cu rădăcină cu tot şi îl plantau în curte în faţa casei astfel încât jumătate din ramurile sale să dea peste gard ca să aibă acces la el categoriile defavorizate: săracul, orfanul, văduva, străinul şi călătorul.
Pe ramuri se adăugau pachetele cu diverse unelte mici sau obiecte de uz casnic împachetate în bucatele de stofă, mici coşuleţe cu mâncare şi fructe, pagini din Biblie făcute suluri sau desfăşurate ca o beteală.
Deasemenea mai erau atârnate bucăţi de aramă de la armurile soldaţilor şi de oglinzi sau sticlă colorată pe care erau scrijelite roadele spirituale/faptele bune) ale membrilor familiei făcute pe durata unui an.
Se mai atârnau medicamente sub forma unor boluri(de aici obiceiul bloburilor de astăzi).
În vârful cedrului era o făclie sau un sfeşnic cu şapte braţe, în funcţie de posibilităţile fiecărei familii şi pe făclie era scris:YAH'ŞUA care înseamnă YAHVE MÂNTUIEŞTE, numele lui Iisus care încă nu se născuse.

La împodobirea Cedrului, atunci, sau a  Bradului în vremea noastră, nu ai voie să așezi în pom nimic mincinos, nici o faptă mincinoasă, pe care nu ai împlinit-o, pentru că prin asta atrăgeai blestemul lui Dumnezeu asupra ta şi a familiei tale pe durata unui an. Din acest motiv se puneau daruri sau unelte de uz casnic şi caiere din in şi lână colorată din care femeile să facă veșminte.

Şi tot din același motiv erau desfășurate suluri din biblie sub forma betelei de astăzi, pentru că cine minte pe Duhul Sfânt are un păcat veșnic.
Pentru acest motiv împodobirea pomului trebuie făcută în așa fel încât să aibă acces la el săracul, orfanul, văduva, străinul şi călătorul şi nu să ne bucurăm de strălucirea lui singuri, în case.
Atât la începutul împodobirii pomului, cât şi la terminarea de împodobit, familia avea temă de meditaţie, pocăinţă personală,  garanţie a pomenirii numelui fiecăruia în Cartea Vieţii şi accesul chiar de aici, din lumea noastră la Pomul Vieţii, Dumnezeu avertizând că Omul este ca un Pom- îl cunoşti după roadele pe care le face.
Pomul care nu are roade în el este aruncat în focul veşnic la un loc cu spinii şi mărăcinii.
După naşterea lui Iisus, La Betleem, sărbătoarea pomului a căpătat încărcătura împlinită a naşterii lui Mesia, cel aşteptat în Israel. Şi aşa sărbătoarea a fost răspândită şi la alte popoare .

Împodobirea comercială de astăzi a Pomului implică aceiași responsabilitate ca şi în antichitate, adică pericolul atragerii blestemelor pe toată durata unui întreg an. Orice împodobire suplimentară(excesivă şi opulentă), sau prea sărăcăcioasă care nu corespunde cu realitatea faptelor tale şi ale familiei tale şi nici cu nivelul de credință a oricărei familii constituie un act de ostilitate faţă de Dumnezeu şi de profanare a Pomului Vieții, adică o hulă contra Duhului Sfânt.

Pentru cei care nu au posibilitatea împodobirii unui pom, îngerii sădesc în ceruri, iar pe pământ fac să răsară câte un pom şi pentru ei.

Partea religioasă a pierdut mult din importanță, fiind declasată pe un loc secund. Oamenii sunt mai preocupați de împodobirea stereotipă a brazilor şi mai puţin de semnificația adevărată a sărbătorii.

Nașterea Mântuitorului să vă fie de folos şi fie ca El să locuiască mereu în inimile voastre!

Acest material a fost întocmit cu consultarea şi colaborarea rabinului Ierusalimului, David Oren Herltz, a rabinului OBedeya Dorin David Aurel Ben Aharon Cohen şi a Universităţii de studii ebraice şi studii biblice antice King David -Jerusalemhttp://www1.biu.ac.il/indexE.php

La multi ani, tuturor!!

Originea colindelor de Crăciun

 #creştin,#creştinism, #colind, #colenda, #calenda, #crăciun

Dragi prieteni creştini, orice alt înţeles al termenului ,,colindă,, nu înseamnă colindă. Acesta este sensul lui adevărat, adus în casele dumneavoastră din Orientul Mijlociu în Dacia şi la toate naţiunile.

Astăzi, în lumea modernă, fiecare dă o interpretare personală originii colindelor de Crăciun.
Dacă ne vom întoarce cu 2016 ani în urmă, când încă nu exista credinţa creştină şi nici religia iudeo-creştină (la care s-a alipit şi poporul român prin Apostolul Andrei) o să descoperim că exista o formă de vestire şi de mărturie a unicului Dumnezeu tipică întregului orient, denumită ,,coleinu-Adonei,, care înseamnă ,,glasul Domnului nostru,,.
Mărturia se numea ,,laminu-shahada,, şi se srtiga de pe acoperişul caselor, din pieţele publice şi de la porţile cetăţii, chiar de pe turnurile înalte ale cetăţilor.
Mesajul era destinat necredincioşilor sau oamenilor păgâni, având scopul de a-i deranja, de a-i irita, de a-i scoate din indiferenţă şi ignoranţă şi de a-L primi pe Dumnezeu în sufletele lor.
În limba greacă(greaca feniciană) exista termenul ,,calenda,, care înseamnă ,,timp sau menţionarea timpului,,-precum şi termenul ,,colenda,, care înseamnă ,,acum e timpul Lui,, .
Felul în care era distribuit mesajul era destinat celor care practicau o anumită formă de religie şi pe care o acceptau, ci era destinat celor care nu aveau credinţă şi care erau iritaţi de orice subiect religios.

Într-un mod fericit, forma de mărturie tribală din Orientul Mijlociu şi-a regăsit o formă asemănătoare la triburile dacice şi scitice, făcând posibilă asimilarea, mult mai uşor, a credinţei iudeo-creştine(mesianice).

Iisus a spus: ,,Şi îmi veţi fi martori Mie, în Ierusalim, în toată Iudeia, în Samaria şi Galileia şi până la marginile Pământului,,-Evanghelia după Luca.
Un verset asemănător în Evanghelia lui Matei: ,,Voi sunteţi martorii mei între neamuri... şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit Eu, Domnul vostru,,.

Colinda, din antichitate şi până astăzi conţine trei straturi şi trei subiecte.
1. Mărturia unui singur Dumnezeu:
2. Capitolele 1-4 din Evanghelia lui Matei şi capitolele 3-7, Luca, care conţin istoria naşterii lui Iisus în Betleem, Iudeea.
3. Lucrarea Duhului Sfânt pe tot pâmântul, la toate naţiunile, prin pocăinţă mondială, prin primirea şi practicarea valorilor biblice.
Aceste trei straturi ancestrale, arhaice au păstrat nealterat acest conţinut până în zilele noastre.
Aceasta este semnificaţia frumoaselor colinde, dragi creştini seculari, creştini practicanţi şi ignoranţi ai creştinismului.

Vă doresc sărbători fericite şi fie ca în inimile dumneavoastră să se nască, cu adevărat, Iudeul născut la Betleem(Vihlaim)- Iisus- Mesia.

Crăciun Binecuvântat!!