luni, 12 ianuarie 2015

situri educative

https://www.youtube.com/watch?v=ylUU1ZlVe9k


http://educatie.inmures.ro/materiale-educationale-in-format-video/melc-codobelc.html

http://www.didactic.ro/revista-cadrelor-didactice/toate-numerele

http://educatie.inmures.ro/modele-de-diplome-gratuite.html?tx_reeateasermenu_pi1%5Boff%5D=2&no_cache=1


Povestea stelelor de mare


Într-o dimineață, la primele raze ale soarelui, un om se plimba pe o plajă. El observă că, în toiul nopții, valurile mării au adus la mal sute de stele de mare, care în timpul mareei au rămas pe plajă, iar soarele dimineții urma să le omoare.
Omul a făcut câțiva pași până în apropierea lor, a luat una și a aruncat-o în mare. Apoi s-a îndreptat spre următoarele, făcând la fel.
În urma lui veni alt om care, văzându-l, l-a întrebat:
– Există pe această plajă sute de stele de mare, câte crezi că vei reuși să salvezi? Nu rezolvi nimic, prin gestul tău.
Barbatul nu a raspuns. A mai făcut încă doi pași, a luat o altă stea de mare și a aruncat-o în apa, apoi a spus:
– Această stea va simți că am făcut ceva!
Ce fapte bune facem noi? Mici sau mari, nu contează. În cazul în care fiecare ar face o faptă bună, chiar foarte mică, în final s-ar simți că am făcut ceva important.

Ultimul biscuit


Într-un aeroport stătea o tânără care urma să facă o călătorie mai lungă. Și-a cumpărat de acolo o carte ca să treacă mai repede timpul și un pachet de biscuiți. S-a așezat pe un scaun, și-a pus bagajele lângă ea și s-a apucat să citească. La un moment dat s-a întors să ia un biscuit din pachetul de lângă ea. A observat cu surprindere că la mică distanță era așezat un domn care citea un ziar și care, fără să-i ceara permisiunea, a început să ia și el din pachetul de biscuiți.
Cu toate că s-a simțit indignată, politețea a împiedicat-o să îi reproșeze că are un comportament nepotrivit. Dar pe măsură ce ea lua câte un biscuit, lua și el unul și asta a făcut ca până la urmă tânăra să devină foarte nemulțumită. Când a luat din pachet penultimul biscuit, ea s-a întrebat plină de resentimente: “Oare îndrăznește să mi-l ia și pe ultimul?”
Bărbatul a luat într-adevăr ultimul biscuit, l-a rupt în două și i-a oferit zâmbind cald o jumătate. Simțind că el a depășit limita bunului simț, tânăra s-a ridicat furioasă și s-a îndreptat spre un alt colț al sălii de așteptare. A deschis geanta ca să pună înăuntru cartea și… spre marea ei surprindere, a văzut înăuntru pachetul de biscuiți pe care îl cumpărase. În acel moment a copleșit-o un sentiment de rușine. A înțeles că pachetul din care mâncase nu era al ei, ci al bărbatului care citea ziarul. El a împărțit plin de bunătate chiar și ultima bucățică pe care o avea, fără să se simtă indignat, superior sau furios.
Oare de câte ori în viață am mâncat biscuiții altcuiva? Ar fi mai bine ca înainte să ne grăbim să-i judecăm pe alții să privim cu atenție în jur… și mai ales în sufletul nostru!
Să dai când poți,  fără să aștepți nimic în schimb, nici măcar un mulțumesc, și să nu regreți că ai dat!
Cui dai? Cui are nevoie.
Cât dai? Întotdeauna mai mult decât ai primit.

sâmbătă, 10 ianuarie 2015

primul documentar despre Eminescu

https://www.youtube.com/watch?v=28P6egeJdY0

Primul film documentar despre Mihai Eminescu a fost realizat in 1914 de Octav Minar, se numeste "Eminescu, Veronica, Creanga"


Anul acesta se implinesc 165 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu.
George Calinescu si I.L.Caragiale despre Mihai Eminescu
Mihai Eminescu s-a stins din viata pe 15 iunie 1889, iar George Calinescu scria:„Astfel se stinse in al optulea lustru de viata cel mai mare poet, pe care l-a ivit si-l va ivi vreodata, poate, pamantul romanesc. Ape vor seca in albie si peste locul ingroparii sale va rasari padure sau cetate si cate o stea va vesteji pe cer in departari, pana cand acest pamant sa-si stranga toate sevele si sa le ridice in teava subtire a altui crin de taria parfumurilor sale.”.
Caragiale l-a descris pe Eminescu drept vesel si trist; comunicativ si ursuz; bland si aspru; multumindu-se cu nimica si nemultumit totdeauna de toate; aci de o abstinenta de pustnic, aci apoi lacom de placerile vietii; fugind de oameni si cautandu-i; nepasator ca un batran stoic si iritabil ca o fata nervoasa. Ciudata amestecatura! – fericita pentru artist, nefericita pentru om!”.

ce activitati poti desfasura impreuna cu copiii tai, in zilele friguroase de iarna :)

cateva sugestii din care te poti inspira.
1. Scrieti o povestioara folosind numai imagini decupate din carti sau reviste.
2. Jucati-va modeland bucati de aluat in tot felul de forme.
3. Organizati “o iesire la plaja” transformand baia intr-o locatie exotica.
4. Joaca senzoriala este mereu pe placul prescolarilor. Ai nevoie de un tub de spuma de ras in care sa adaugi niste coloranti alimentari. Amesteca continutul si apoi joaca-te in voie.
5. Realizati coliere si inele din cereale sau alte accesorii folosind fasole, mazare, porumb, legume etc.
6. Luptati-va cu pernele in camera copilului.
7. Organizati o seara de petrecere in care sa va intreceti in tot felul de stiluri de dans.
8. Construiti un cort in interiorul casei si cititi impreuna povesti care au loc in salbaticie.
9. Realizati colaje folosind tot felul de hartii si accesorii.
10. Gatiti impreuna.
11. Pictati sau desenati imaginea pe care o vedeti de la una din ferestrele locuintei.
12. Experimentati legile fizicii (de exemplu, il poti invata pe copil despre presiune  sau despre densitatea apei) intr-un laborator amenajat in baie sau in bucatarie.
13. Jucati sotron in bucatarie, dupa ce ati desenat pe jos cu creta forma spatiilor de la 1 la 10.
14. Invata-ti copilul sa impleteasca ori sa coase hainute pentru papusi.
15. Decorati locuinta realizand ghirlande si tot felul de obiecte decorative din obiecte reciclate.
16. Propune copilului sa realizeze un colaj foto al activitatilor pe care unul dintre parinti le desfasoara pe parcursul intregii zile, numai din poze (asta inseamna ca te va urmari cu aparatul la fiecare pas).
17. Derulati jocuri de rol pornind de la diverse meserii, cat mai ciudate sau hazlii (instructor de aerobic, dresor de animale la circ, zidar, decorator, creator de moda etc.)
18. Vizionati filme sau desene impreuna.
19. Cititi povesti impreuna.